Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(7166 niezalogowanych)
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Wlasnie Hiltonko madrze prawisz !!! Ja tez w jednych z pierwszym postow napisalem pytanie o podobnej tresci. Nauka norweskiego odbywa sie zadarmo w obydwu kosciolach bez jakiejkolwiek organizacji .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Lukasz J.K
(lopek)
Wiking
Czy wy wogule wiecie co to sa orgaznicacje pozarzadowe i jakie jest ich dzialanie ???

Chyba nie !!! A czy ktos z was wie jak one dzialaja w Norwegii ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
w ogóle wiemy, ze nie sa one dotowane przez rząd. o to chodziło?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
kazda z tych organizacji, w zaleznosci kto lub jaka grupa osob ja zakladala, ma jakis tam swoj profil/priorytet dzialania, status itd...
mozna wybrac sobie jedna , mozna udzielac sie w kilku...
jesli o mnie chodzi, nie chce byc w jednej - z tych kilku - organizacji w jakikolwiek sposob, mniej lub wiecej polonijnych... i zamknac sie tylko w tej jednej, o okreslonych celach itd. itp. ... nie chce ograniczac sie w ten sposob, bo wiem, ze po krotkim czasie czylbym juz, ze jestem w jakis sposob zniewolony...
co mam na mysli ... sa rozne kluby, zrzeszenia, organizacje... jedna jest bardziej katolicka, druga mniej... jedna bardziej nastawiona na pomoc innym krajanom tutaj, druga na pokazanie kultury polskiej, codziennego zycia Polakow... jedna to wycieczkowicze,zdobywcy,milosnicy ruchu swiezego powietrza i krajobrazow, druga to pasjonaci fotografii...itd...itd...

mysle, ze kazda z nich ma swoje wady i zalety... mozna zapisac sie i dzialac tylko w jednej, jesli to komus odpowiada, mozna w wielu o roznych profilach... ja nie chwale zadnej z nich, widze wady, sa tez zalety... do ktorejs moze sie zapisze, do innej moze nie... ale to co tak naprawde jest dla mnie wazne, to w kazdy mozliwy sposob pokazac innym narodom, a w szczegolnosci Norwegom poniewaz tutaj zyjemy,mieszkamy... ze stereotyp Polaka nie musi byc wcale taki, jakim go rysuje jakas grupa Polakow, media, obiegowa lokalna opinia... pokazac, ze mamy wiele zalet jak i kazdy inny narod, mamy wiele ciekawych pomyslow, sposobow na zycie codzienne, ktore moga i inni wykorzystac z pozytkiem... mamy kraj, w ktorym jest wiele miejsc wartych tego, aby tam wlasnie spedzic swoj urlop z rodzina...

te rozne kluby, organizacje czy zrzeszenia pomagaja nam w szerszym ukazaniu nas jako narodu, chocby po to, aby jakis pismak z lokalnej gazety nie smarowal na podstawie informacji o jakims niezbyt fajnym zdarzeniu dotyczacym jednej czy pieciu osob, ze wszyscy "oni" czyli wszyscy Polacy to "wszyscy" tacy sa... bo jesli taki ten pismak z lokalnej gazety bedzie mial mozliwosc spotykac sie wielokrotnie i poznawac nas przy okazji takich chocby okazji wydarzen kulturalnych czy tym podobnych, to bedzie wiedzial, ze ten jeden czy tych pieciu z niezbyt fajnego wydarzenia, to sa zwykle lobuzy a nie Polacy...

chyba troche zagmatwalem ale tak mam zawsze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Hilton napisał:
Kowalski, czyzbys wykasowal posta o obywatelach Somalii i Erytrei z szacunku ???

Zaproszenie do dyskusji padło, kantrargumenty padły.. no i gdzie ta dyskusja?? Wyzywanie od żmij to nie argument Ale czekamy, czekamy az przemówi jakiś mądry prezes, ktorego prawda nie bedzie bardziej "mojsza niż twojsza"

Grzes..... sala pelna wiernych cie wzywa, przemow please
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
lopek napisał:
Czy wy wogule wiecie co to sa orgaznicacje pozarzadowe i jakie jest ich dzialanie ???

Chyba nie !!! A czy ktos z was wie jak one dzialaja w Norwegii ???

Hm..... ale czy to ma byc kolejna organizacja poza rzadowa??? "Klub pierwszego dnia" a moze Ostaniej nocy??? jezeli tak to poco ta odezwa do narodu??? Czy ktos chce jednoczyc narod w Norge wokol swoich jedynie slusznych racji??? To ma byc wlasnie organizacja scisle wspolpracujaca z naszym "rzadem" poprzez ambasade. Przynajmniej ja tak to widze i tak zrozumialem intencje choc nie bylem na spotkaniu w kosciele. Pomimo to ze mieszkamy tutaj dalej jestesmy obywatelami Polski!!
A moze rzeczywiscie debata dotyczy tylko i wylacznie nauki jezyka za "darmo"???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
krolestwo za konia napisał:

Pomimo to ze mieszkamy tutaj dalej jestesmy obywatelami Polski!!

A moze rzeczywiscie debata dotyczy tylko i wylacznie nauki jezyka za "darmo"???[/quote]

ad1. Niektorzy do czasu

ad2. Tego wlasnie dotyczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(P.N.B.)
Wiking
Hilton napisał:
wiewióra napisał:
no niestety tego się spodziewałam ty Hilton poprostu nie tolerujesz zadnej krytyki pod swoim adresem .moge tu napisac wiele na temat twojej odpowiedzi ale i po co i nie tchurze przed toba ale po prostu niema sensu bo z twoich wypowiedzi to tylko jad zostaje a ja się brzydze żmij.

Krytyki?? Czy to w ogóle rozumiesz znaczenie tego słowa? Skoro mozesz napisac wiele to napisz, a nie przechwalaj sie. Ja z kolei ciebie sie nie brzydze, jedynie żal mi takich prostych niedouczonych dziewuch jak ty. Nie wysilaj sie juz wiecej na konwersacje ze mną, bo bardzo dużo ci do mnie brakuje. Znajdz sobie kogos na swoim poziomie i tam stosuj zaczepki, moze sie dogadacie. Bo jak na razie, to widze ze masz problem ze zrozumieniem wypowiedzi napisanej bardzo przejrzyście.
Chcesz mnie sprowokowac do tego zebym tu zaczeła sie kłócić i przeklinac? A po co? Ja ci w majtki nie zaglądam, wiec ty nie zaglądaj w moje. I nie pisz, nie komentuj moich wypowiedzi, jesli nie potrafisz sie wstrzelic w akapit.
Ps. krytyke toleruję jedynie od osób, ktore sa dla mnie jakims autorytetem i widze ze sa na wysokim poziomie intelektualnym, od przeciętniaków z problemami krytyki nie przyjmuję, bo uwazam ze takie osoby nie mają prawa mnie krytykowac, w szczególnosci jesli mają problemy z wypowiadaniem sie oraz rozumieniem tekstu.

W gruncie rzeczy moze jestes całkiem fajną dziewczyną, ale znalazłas sobie nie ten obiekt do ataku.

Witam!

Pragnę podzielic się z Wami trescią tego oto listu, zawsze cos nowego w nim odkrywam!
Miło pozdrawiam,
P.N.B.

List Gabriela Garcii Marqueza do przyjaciół

"Jeśliby Bóg zapomniał przez chwilę, że jestem marionetką i podarował mi odrobinę życia, wykorzystałbym ten czas najlepiej jak potrafię.
Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.
Oceniałbym rzeczy nie ze względu na ich wartość, ale na ich znaczenie.
Spałbym mało, śniłbym więcej, wiem, że w każdej minucie z zamkniętymi oczami tracimy 60 sekund światła.
Szedłbym, kiedy inni się zatrzymują, budziłbym się, kiedy inni śpią.
Gdyby Bóg podarował mi odrobinę życia, ubrałbym się prosto, rzuciłbym się ku słońcu, odkrywając nie tylko me ciało, ale i moją duszę.
Przekonywałbym ludzi, jak bardzo są w błędzie myśląc, że nie warto zakochać się na starość. Nie wiedzą bowiem, że starzeją się właśnie dlatego, iż unikają miłości!
Dziecku przyprawiłbym skrzydła, ale zabrałbym mu je, gdy tylko nauczy się latać samodzielnie.
Osobom w podeszłym wieku powiedziałbym, że śmierć nie przychodzi wraz ze starością, lecz z zapomnieniem (opuszczeniem).
Tylu rzeczy nauczyłem się od was, ludzi...
Nauczyłem się, że wszyscy chcą żyć na wierzchołku góry, zapominając, że prawdziwe szczęście kryje się w samym sposobie wspinania się na górę.
Nauczyłem się, że kiedy nowo narodzone dziecko chwyta swoją maleńką dłonią po raz pierwszy palec swego ojca, trzyma się go już zawsze.
Nauczyłem się, że człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł.
Jest tyle rzeczy, których mogłem się od was nauczyć, ale w rzeczywistości na niewiele się one przydadzą, gdyż, kiedy mnie włożą do trumny, nie będę żył.
Mów zawsze, co czujesz, i czyń, co myślisz.
Gdybym wiedział, że dzisiaj po raz ostatni zobaczę cię śpiącego, objąłbym cię mocno i modliłbym się do Pana, by pozwolił mi być twoim aniołem stróżem.
Gdybym wiedział, że są to ostatnie minuty, kiedy cię widzę, powiedziałbym „kocham cię”, a nie zakładałbym głupio, że przecież o tym wiesz.
Zawsze jest jakieś jutro i życie daje nam możliwość zrobienia dobrego uczynku, ale jeśli się mylę, i dzisiaj jest wszystkim, co mi pozostaje, chciałbym ci powiedzieć, jak bardzo cię kocham i że nigdy cię nie zapomnę.
Jutro nie jest zagwarantowane nikomu, ani młodemu, ani staremu. Być może, że dzisiaj patrzysz po raz ostatni na tych, których kochasz. Dlatego nie zwlekaj, uczyń to dzisiaj, bo jeśli się okaże, że nie doczekasz jutra, będziesz żałował dnia, w którym zabrakło ci czasu na jeden uśmiech, na jeden pocałunek, że byłeś zbyt zajęty, by przekazać im ostatnie życzenie.
Bądź zawsze blisko tych, których kochasz, mów im głośno, jak bardzo ich potrzebujesz, jak ich kochasz i bądź dla nich dobry, miej czas, aby im powiedzieć „jak mi przykro”, „przepraszam”, „proszę”, „dziękuję” i wszystkie inne słowa miłości, jakie tylko znasz.
Nikt cię nie będzie pamiętał za twoje myśli sekretne. Proś więc Pana o siłę i mądrość, abyś mógł je wyrazić. Okaż swym przyjaciołom i bliskim, jak bardzo są ci potrzebni.
Prześlij te słowa komu zechcesz.
Jeśli nie zrobisz tego dzisiaj, jutro będzie takie samo jak wczoraj.
I jeśli tego nie zrobisz nigdy, nic się nie stanie.
Teraz jest czas.
Pozdrawiam i życzę szczęścia!!! "

/Przekład z hiszpańskiego: Zdzisław Jan Ryn/

Więcej... zapisana.blox.pl/2009/06/List-Gabriela-G...l.html#ixzz0gUCcgcmh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Sethur napisał:

ad1. Niektorzy do czasu

ad2. Tego wlasnie dotyczy[/quote]

za darmo to przychodza tylko wezwania od komornika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Sethur napisał:

ad1. Niektorzy do czasu

ad2. Tego wlasnie dotyczy

za darmo to przychodza tylko wezwania od komornika[/quote]

Eeee tam za darmo... nikt nie czyta bilingu tylko to WYTLUSZCZONE (wszystko jest wliczone) .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok